Azmetti imkansızı başardı

Diyarbakırlı 24 yaşındaki lenfödem hastası Gamze Kanik, azmetti 210 kilodan 77 kiloya düştü. Önceleri sokağa çıkamayan yüzünü gizliyen Gamze Kanik artık hayata umut dolu gözlerle bakıyor.

17:25:02 | 2018-07-09

Kilolarından kurtulmak için İstanbul’a giden Gamze Kanik, uygulanan tedaviyle 210 kilodan 165 kiloya düşmeyi başardı. Ama bu kilo onun için yine fazlaydı. Azimle diyete başladı. Evinden dışarı çıkmayan, arkadaşı bile olmayan, sosyal yaşamın tadını bilmeyen, biriyle yüz yüze gelmeye utanan 24 yaşındaki Gamze Kanik’in azmi zaferle sonuçlandı. Kanik bu kez Diyarbakır’daki uzman diyetisyenin uyguladığı diyetle 165 kilodan 77 kiloya düştü. Artık yüzünü gizlemeyen, sokağa çıkan ve yaşamın tadına varan Gamze Kanik, hayata umut dolu bakıyor. 





Gamze, hayatla barışmasının ardından gizlediği yüzünü artık kimselerden saklamıyor. Hedeflediği kiloya ulaşan ve hiçbir şeyin imkansız olmadığını kanıtlayan Gamze Kanik, “Evet şimdi (ooh be hayat varmış) diyorum” diye konuştu.  
İstanbul’daki tedavisinin ardından verdiği kiloların yetersiz olduğuna kanaat getiren Gamze Kanik, Diyarbakır’da Diyetisyen Mehtap Yakut Bağırmaz ile iletişime geçti. Gamze Bağırmaz’ın diyetine tamamıyla uydu ve azimle kilo verdi.  Gamze Kanik’in kendisine geldiğinde 165 kilo olduğunu ifade eden Diyetisten Mehtap Yakut Bağırmaz şöyle konuştu :  




“Gamze bana geldiğinde çok zor yürüyordu. İlk odama girdiğinde gözleri parlıyordu. Bayağı bir umut ve heyecan vardı gözlerinde. Onunla birlikte çok zor bir yola çıktığımın farkındaydım. Ama bunu ona asla hissettirmedim. Çünkü 165 kilo asla egzersiz yapamıyor ve  Lenfödem hastasıydı. Dinlemek anlamak ve empati kurmak başarmanın anahtarıydı. Ben Gamze’de  onu yaptım.  Gözlerinin içine bakarak onu anlamaya çalışarak başladım. Gamze işimi her anlamda çok kolaylaştırdı. Çünkü ben ne desem hemen anlıyordu ve her şeyi gün içinde bana soruyordu. Gamze’ye beslenme eğitimi vererek başladım işe. Tabi başarımızın en büyük ayağı aslında biri birimize olan güvenimizdi. Ben Gamze’ye 2‘nci haftada güvenmeye, inanmaya başladım her hafta güvenerek daha da yol aldık. Ve sürekli telefonla irtibat halindeydik.”  
16 ayda 88 kilo verdi .





Gamze azimle 16 ay süren diyete tam olarak uydu ve bu süre içinde 88 kilo verdi. Gamze Kanik’in diyetisyeni Mehtap Yakut Bağırmaz  “16 ayda 165 kilodan 77 kiloya geldik.  İdeal kilosuna yaklaştığını düşünüyorum. Gamze  çok iradeli. Başladığımızda 75 kilo olmak istiyorum demişti ve şimdi 77 kilo daha yolumuz var. 65 Kiloya düşmesini hedefliyorum. Ancak biraz dinlenerek ve keyifle düşmeyi planlıyoruz. Çünkü kullanılan tuz miktarı ve yağ miktarı bu hastalarda çok önemli. İstanbuldaki doktoru Cemile hanım ile birlikte koordineli çalışıyoruz. Onunla sürekli iletişim halindeyiz. Bundan sonra bende tedavisi ara ara olacak. Beslenme hayatı ile ben ilgileneceğim. Sürekli kontrolüm  altında olacak. Her hafta kilomuza bakıp değerlendirmemizi yapacağız. Bu tür hastaların beslenme alışkanlığı aslında çok önemli. Öncelikle ailede başlar tek başına kişide değil. Tüm aile fertleri hastaya destek olmalı.  Gamzeyi zorlamadan evinde  pişen yemekleri yemesi  ile farklı bir uygulamaya gitmeden yol aldık. Bu tür hastaların sıvı alımları öğün sayıları çok önemli “ diye konuştu.





  
Gamze Kanık ise yaptığı açıklamada, “Lenf ödem hastasıyım istanbul’da bandaj ve masaj tedavisi yapıldı bana. Bunların tümü 3 aylık süreçte oldu. İstanbul’a gitmeden önce 230 kiloydum. Ödemi vücuttan attık. Doktorum kilo vermen gerekiyor dedi çünkü lenf ödem hastalarının en büyük sorunu kiloydu. Diyarbakır’a geldikten sonra diyetisyene  gitmem gerekiyordu Mehtap hocamla tanıştım arkadaşımın tavsiyesiyle. 165 kiloyla başladık hocamla şuan 77 kiloyum. Kiloluyken dışarı çıkmadım, utandım. Arkadaşlarımla görüşmedim eve kapattım kendimi.  İntihar bile etmeyi düşünüyordum.. şuan öz güvenim yerinde artık utanmıyorum rahat hareket ediyorum istediğimi giyiyorum. Ortamım değişti, eve kapanık değilim mutluyum” dedi.. 






Sağlıklı beslenerek kilo verdiğini ifade eden Kanik, “Benim durumuma diyet demeyelim. Ben Mehtap hocamla sağlıklı beslendim neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrendim vücuduma neyin iyi ne kötü olduğunu öğrendim.  Beni gören herkes şokta çünkü biz imkansızı başardık. Ailem de çok mutlu. Çünkü benim asla bu hale geleceğime inanmıyorlardı. Çok seviniyorlar, onlar benim mutluluğum. Hedefim 75 kiloya inmek.” Şeklinde konuştu. 


Benim durumumdakiler eve kapanmasın 
Kanik “Benim gibi lenfödem hastalarına çağrım;  kendilerini eve kapatmasınlar. Tedavilerini yaptırsınlar. Sağlıklı beslensinler çünkü lenfödem hastalarının en büyük düşmanı kilo bunu bilerek hareket etsinler. Ve umutsuz olmasınlar” dedi. 

 Berat ASLAN/ÖZEL HABER




ETİKET :   Gamze Kanik

Tümü