Bismil’de YKS tercih danışmanlığı standı açıldı

Diyarbakır’ın Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen tercih danışmanlığı toplantısında alınan karar gereği YKS Tercih Danışmanlığı Standı çalışmalara başladı.

00:38:58 | 2018-08-12

eçtiğimiz Pazartesi günü Bismil ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak, Şube Müdürleri, Lise ve Dengi Okul Müdürleri ve Tercih Danışmanlığında görevli Rehber Öğretmenlerin katılımıyla birlikte bir toplantı gerçekleştirildi. 
Yapılan toplantıda İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak , gelişen ve değişen Türkiye’nin vizyonunda üniversite eğitiminin önemine değinerek, aydınlık bir Türkiye için gençlerimizin bu serüvende hak ettikleri yeri almanın gerekliliğine vurgu yaptı. Bismil’de bu yıl liseden mezun olan 1539 tane gencin üniversite hayallerinde Bismil Milli Eğitim Camiası olarak üzerimize düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmenin bizim için kutsal bir görev olduğunu belirtti.  
Öğrencilerin yapacakları tercihlerde tercih danışmanlığının önemli bir hale geldiğini belirten Ak, “Bu sene ilk defa uygulanmakta olan üniversite sistemiyle birlikte hem taban puanların hem de yerleştirmeye esas yüzdelik dilimlerin değişti ve bu sene öğrencilerin yapacakları tercihlerde tercih danışmanlığının daha da önemli bir hale geldi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan üniversite tercihleri esnasında İlçemizdeki tüm genel ve özel liselerde Tercih Danışmanlığı Komisyonlarının kuruldu, ilçemizden hem bu yıl hem de geçen yıllarda mezun olan bütün öğrencilerin bu imkandan istifade edebilecekler” dedi. 
 Yapılan  Tercih Danışmanlığı Toplantısında gerek Okul Müdürleri gerek se Tercih Danışmanlığında görevli Rehber Öğretmenlere de söz hakkı verildi. Yapılan beyin fırtınasında üzerinde durulan  önemli konular şu şekilde masaya yatırıldı:  
-  2018 TYT’de önlisans ve Yetenek Sınavlarıyla öğrenci alan lisans için programları için en az 150 puan alınması  gerektiği, 
-  2018 AYT’de lisans programlarına tercih yapabilmek için en az 180 puan alınması gerektiği, 
-  2018 TYT ve AYT tercihlerinde geçen senelerin yüzdelik dilimlerinin göz önünde bulundurularak tercih sıralamasında alt ve üst sınırların tespitinin iyi saptanması gerektiğinin, 
-  Öğrencilerin tercihlerini yaparken sıralamayı göz önünde bulundurulması gerektiğinin, 
- Sıralamayı, öğrencinin  gitmek istediği bölüm ve okumak istediği üniversite esas alınarak yapılması gerektiğinin, 
-  Tercih listesini en yüksekten en düşüğe doğru değil, okumayı en çok istediğiniz bölüm ve üniversiteye göre oluşturulması gerektiğinin, 
-  Okumak istediğiniz bölümün ve üniversitenin olanaklarının iyice araştırılması gerektiğinin, 
-  ÖSYM’nin kılavuzunu mutlaka okuyup, incelenmesi ğerektiğinin, 
-  “İleride hangi mesleği yaparsam mutlu olurum?” sorusunu kendinize sormamız gerektiğinin, 
-  Üniversite tercihlerinde ve meslek seçimlerinde puan ve başarı sıralaması kadar kişisel özelliklerinde de çok en önemli olduğunun bilinmesi gerektiğinin, 
-  Mesleki açıdan ihtihdam yönünden önü açık bölümlerin tercih edilmesinin gelecek yaşantımızı planlamamızda büyük pay sahibi olduğunun bilinmesi gerektiğinin önemi üzerinde duruldu. 
Öte yandan, 2018 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları sonrası tercih süreci ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan AK şunları dedi; Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ilçemizin eğitim kalitesini artırmak, geleceğimizin teminatı yavrularımıza en iyi eğitimi vermek için tüm gayretimizle emek harcamaktayız. Adaylar yapacakları tercihlerle gelecekte öğrenim göreceği yükseköğretim programı ile mesleğini dolayısıyla da yaşam biçimini belirleyeceklerdir. Bu nedenle ilçe genelinde okullarımızda tercih danışmanlığı bürosu oluşturduk, tercih danışmanlığı bürolarının bir tanesini daha geniş kitlelere hitap edebilmesi amacıyla Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı ( Eski Belediye Önü) parkında danışmalık hizmeti veriliyor. Tercih danışmalığı standımız 7/14 Ağustos ( hafta sonu dahil ) tarihleri arasında hizmet verecektir. 
Erişimin zor, tercih yapacak öğrenci sayısının az olduğu bölgelerde, öğrenci ve velilerin tercih danışmalığı ihtiyaçları mobil ekipler aracılıyla karşılıyoruz. Tercih yaparken elbette ki yüksek puanla yerler yazılabilir, ama bunlar ilgiye ve yeteneklerimiz doğrultusunda olan bölümlerse. Gerçekten bu sürece başladığımıza hedefimizde olan, planlarımızda olan bölümlerse evet onlar kesinlikle yazılabilmelidir. Ama puanım bu kadar geldi diye hedefleri değiştirmek, farklılaştırmak, başta hiç hayalini kuramadığı bir bölümü şimdi hayal etmeye çalışmak bazen sürprizlerle karşı karşıya bırakabiliyor. 
  
24 tercih hakkı da kullanılsın diyen rehber öğretmen Leyla Arslan ise, şunları söyledi; En önemli şey tabi ki bu sene tercih yapmaları normalde 24 tercih hakları var. 24 tercih hakkının tamamını kullanmaları şanslarını artırmak bakımından bu sene çok önemli ve yararlı olacak. Yeni sınavda ortaya çıkan dağılımlar geçen yılın başarı dağılımlarıyla çok eşdeğer bir şekilde ilerlemiyor. Bu nedenle öğrencilerin biraz daha geniş bir yelpazeden geniş bir makasla tercih yapmaları onların faydalarına olacaktır. Geçen yılın puan ve sıralarını pek referans almasınlar. Geçen yılın belki sayısal puan türünde sıraları biraz referans alınabilir ama eşit ağırlık ve sözelde sapmalar çok fazla olacak diye bekliyoruz. 
  
  




ETİKET :  

Tümü