Derik’te tır kazasında 21 kişinin hayatını kaybettiği yere karanfiller bırakıldı

Geçtiğimiz yıl Mardin’in Derik ilçesinde 20 Ağustos meydana gelen tır kazası faciasında 21 kişi hayatını kaybetmiş, 47 kişi yaralanmıştı.

16:00:46 | 2023-08-20

Feci kazada hayatını kaybeden vatandaşların aileleri kazanın yaşandığı alanda bir araya gelerek ortak açıklama yaptı. Açıklamanın ardından karanfil bırakıp, dualar etti.

Bir sene önce tır katliamında hayatını kaybeden yakınlarını anmak üzere toplandıklarını belirten aileler, Devlet yetkililerine seslenerek hukuk mücadelelerinde yanlarında olmalarını söyledi.

“ Bu katliamın tek sorumlusunun yol olmadığı da aşikardır”


Hayatını kaybedenlerin aileleri tarafından yapılan ortak açıklamada, “ Yakınlarını kaybeden aileler olarak devlet büyüklerimize; başta Cumhurbaşkanımıza, İçişleri bakanımıza, Adalet bakanımıza sesleniyoruz, adaletin yerini bulması için hukuk mücadelemizde yanımızda olmalarını bekliyoruz.  
Bu yol ile ilgili yıllardır süregelen sorunlar vardır. Bu yolda irili ufaklı birçok kaza gerçekleşmiş, can kayıplarıyaşanmış ve bugüne kadar maalesef bu konuda çözüm için herhangi bir şey yapılmamıştır. Sonuç olarak bir yıl önce katliam gibi olay yaşanmıştır. Tabi bu katliamın tek sorumlusunun yol olmadığı da aşikardır. Yolun yanı sıra bir dizi ihmal ve kusur katliamın meydana gelmesine adeta bir davetiye çıkarmıştır.   
Başta bile isteye bu yola gelen ve adeta bombalı araçla toplum içine girip infial yaratan terör örgütleri gibi gelen bu şoförlerin yük almadan önce de yük aldıktan sonra da birbirlerinden haberdar oldukları, özellikle de birinci tırın katliamından hemen sonra diğer şoför ile doğrudan ya da dolaylı olarak iletişim kurduğu tarafımızca tespit edildiği ve mahkemeye delil olarak sunulduğu halde mahkemenin telefon (HTS) kayıtlarını delil olarak kabul etmeyip adeta olayın üzerini kapatmaya ve yakınlarımızın katilleri olan Şoförleri bir an önce salıvermeye dönük tavrı, birinci tır şoförünü salması ve muhtemelen ilk duruşmada diğerini de salıverme eğiliminde olduğu aşikârdır.  
Ayrıca kamyondan dönüştürülerek tır yapılan bu kusurlu araçlaraişveren ilgili firma sorumluları, birinci tırın önüne geçerek tırın sağa kırarak olaya sebebiyet veren zırhlı aracın içindeki kişi ya da kişilerin halen yargılanmıyor olması da bizleri derinden yaralamaktadır.  
Sonuç olarak bizler
(HTS) kayıtlarının incelenmesi, gerek araçları kullanan katil şoförlerin, gerekse sürecin başından sonuna kadar ihmal ve kusuru olan herkesin yargı önünde hesap vermesi ve haklarında adaletin tecelli etmesi için mücadele edeceğiz. 
Ayrıca yıllardır ihmal edilen ilçemizin girişine yapılan, akıl ve mühendislik bilgisinden yoksun sözde ‘’kaçış rampası’’ bırakın freni boşalmış tonajlı araçların, binek araçların dahi kullanımına, verilen açı nedeniyle uygun değildir. Sadece günü kurtarma ve göz boyama amacıyla yapılan bu rampa, başka kazalara da davetiye çıkaracaktır. Bu hatadan derhal geri dönülmesini ve tonajlı araçlar için ilçemizi pas geçen uygun bir çevre yolunun yapılmasını istiyoruz” denildi.

Ortak basın açıklamasının ardından mezarlığa geçen aileler kazadan hayatını kaybeden yakınlarını mezarların başında anarak, karanfiller bıraktı ve dua etti.




ETİKET :   Mardin Derik Kaza Tır Tır kazası 20 Ağustos Mardin Kaza

Tümü