Dilek Kutusu Belgesel Filminin Bilgilendirme Metni

Diyarbakır Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir’in hayatı beyaz perdeye aktarıldı. 2022 sonlarında çekimlerine başlanan film, 2023 yılı başında festival sürecine başladı. Dilek Kutusu; İtalya’dan Amerikaya ve Türkiyenin pek çok şehrinde 20 yakın festivalde gösterildi. Film son olarak 30. Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında kısa belgesel Kategorisinde finalist olarak yarışıp Adanalı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

19:06:27 | 2023-09-13

Filmin yapımcılığını  Kamil Kahraman, görüntü yönetmenliğini ise Cengiz Kudat yaptı.

 

Geçen yaz Diyarbakır Muradiye mahallesinde çekimlerine başlanan Dilek kutusunun konusu şöyle; 14 yaşındayken zorla evlendirilen Muhtar Dilek Demir’in tek bir amacı vardır. Kendisi gibi erken yaşta evlendirilecek kız çocuklarını bulup kurtarmak ve eğitimlerine devam etmelerini sağlamak. Ancak bu hedef, sosyoekonomik düzeyi oldukça düşük, dar sokaklarla dolu Muradiye Mahallesinde hiçte kolay olmayacaktır. Dilek muhtar kızlarla ilginç bir  iletişim yöntemi bulur. “Dilek Kutusu” . Bu kutu görevde olduğu 6 yıl içerisinde 80’den fazla kız çocuğunu erken yaşta evlenmekten kurtaracaktır. “

 “Çekmezsem olmaz dediğiniz hikayeler vardır, buda onlardan biriydi benim için. Dilek Kutusunun hikayeside üzerinde çalışırım diye yıllar önce senaryo defterime not ettiğim işlerimden biriydi. Senaryonun ilk örneği, çektiğimiz filmden çok ayrı bir animasyon film idi.  Süreç içinde muhtar Dilek’le tanıştım. Kahramanım etiyle kemiğiyle canlı olarak karşımda duruyordu. Hikayeyi kısa bir sürede revize edip Dilek Demir’in hikayesi ile bütünleştirdik. Bu arada Senaryoyu Ekrem İmamoğlunun Başkanı olduğu İstanbul Vakfın’ın Büyüt Hayallerini adlı senaryo yarışmasına gönderdik.



Senaryomuz, İstanbul Vakfından Senaryo destek Ödülü aldı. Daha sonra ise TÜRSAK Vakfının koordinasyonunda filmimizi çekip festival sürecini başlattık. Daha önceki filmlerimizde olduğu gibi bu filmimizinde kendi varlığını tamamlayıp, kendi gündemini yaratıyor oluşu benim için oldukça mutluluk verici.





ETİKET :   Diyarbakır Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir

Tümü