Karacadağ peynirinin desteklenmesi istendi

Diyarbakır’da uzun yıllardır soğuk hava deposu ve şarküteri işleten esnaf Bezzat Yuki, Diyarbakır’a has peynir olan Karacadağ peynirinin desteklenmesini istedi.

15:22:53 | 2023-08-25

Artan enflasyon süt ve süt ürünlerinin de fiyatını etkiledi. Son zamanlarda süte gelen zam sonrası peynir fiyatları adeta uçtu. Sofraların vazgeçilmezi olan Diyarbakır peynirinin fiyatı el yakıyor. Diyarbakır’da uzun yıllardan bu yana hem peynirlerin muhafaza edildiği soğuk hava deposu işleten hemde süt ürünleri satışı yapan esnaflarından Bezzat Yuki, “Her geçen gün hayvancılığın sekteye uğraması hayvancılığın güç kaybetmesi yem fiyatlarının yükselmesi maliyetlerinin artması bu arada en zor mesleklerden birinin hayvancılıkla uğraşmak olduğu için özellikle devletin bu tür hayvan yetiştiricilerine maddi destek vermesi lazım” dedi.

Süt ürünleri temel ihtiyaç maddelerinden biridir

Süt ürünlerinin temel ihtiyaç maddelerinden biri olduğunu belirten Yuki, “Süt ürünleri peynir yoğurt temel ihtiyaç maddelerinden biridir. Çocuk gelişimi olsun gençlerin gelişimi olsun yaşlılarla ilgili olsun yani yoğurt ve peynir olmazsa olmaz hayatın en önemli gıda maddelerinden biridir” diye konuştu. 


Karacadağ peyniri desteklenmeli

Küçükbaş hayvancılığın dibe vurduğunu az miktarda büyükbaş hayvan ile idare edildiğini de sözlerine ekleyen Yuki, “Yöremizde yetişen özellikle Karacadağ peynirinin desteklenmesi ve Karacadağ bölgesinde hayvancılığa destek verilmesi yoksa bu günleri de yakın zamanda arar hale geleceğimizi belirtmek istiyorum. Zaten küçükbaş hayvancılığının dibe vurduğunu az miktarda büyükbaş hayvan ile idare edildiğini görmekteyiz onun için özellikle devlet büyüklerimizden isteğimiz bir an önce bu işlere el atılması bu kalan mevcudunda muhafaza edilmesi için gerekenlerin yapılması lazım. Örneğin bir Gaziantep'te baklavası meşhursa bizim yörenin de Karacadağ peyniri meşhurdur örgü peyniri tepik dediğimiz ya da yufka peyniridir bunların geliştirilmesi lazım muhafaza edilmesi lazım.




Diyarbakır bugün eskiden karpuz ve peyniri ile anılırdı karpuz gereken kalitesini kaybetmiştir eskiden bizim babalarımız dedelerimiz karpuz işiyle uğraştığı için ben onu da biliyorum. Elimizde kalan bir peynirdir onun da kıymetini bilelim. Özellikle bu bölgede mali işlerle ilgilenen artık valilik mi olur sivil toplum kuruluşları mı olur onların bu işlere el atması lazım. Bir mal azaldığı müddetçe o malın fiyatı yükselir. Yükseldikçe milletin alım gücü azalır özellikle buna devlet yetkililerinin bizlere idare edenlerin valiliklerin kaymakamlıkların bu işlere el atmasını rica ediyoruz” dedi.

5 Kilo alabilen müşterimiz bugün 1 kilo alıyor

Sürekli artan fiyatlardan müşterilerin şikayetçi olduğunu vatandaşın alım gücünün büyük bir oranda düştüğünü de dile getiren Yuki, “Yoğurt ve peynir satışları fiyatları yüksek olduğu için milletin alım gücü azalmaktadır. Yani 5 kilo alan müşterilerimiz bugün bir kilo alıyor 1 kilo alan müşterilerimiz yarım kilo alıyor. 10 tane müşteri gelip peynir yoğurt soruyor ancak 3 tanesi alıp çıkıyor. Buna paralel olarak peynir satışlarının dışında süt yoğurt satışları da aynı durumda. Vatandaşlarımız fiyatların yüksek olduğu konusunda sürekli şikayet ediyorlar” şeklinde konuştu.

Haber:Ramazan Seykan




ETİKET :   şarküteri Işleten Esnaf Bezzat Yuki Diyarbakır’a Has Peynir Ola

Tümü