2 Şubat’ın bu yılki teması ‘Sulak Alanlar ve İnsan Refahı’

Dünya Sulak Alanlar Günü, sulak alanların önemine ve korunmasına dikkat çekmek amacıyla her yıl 2 Şubat'ta kutlanmaktadır. Bu yılın teması "Sulak Alanlar ve İnsan Refahı" olarak belirlenmiştir. Diyarbakır'ın sulak alanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır İl Şube Müdürü Erdal Seven, sulak alanların korunması ve öneminin altını çizerek toplumun bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

17:49:55 | 2024-02-01

Sulak alanlar, doğanın vazgeçilmez bir parçası olarak tatlı suyun birçoğunu muhafaza eder ve temiz su kaynakları sağlar. Bu alanlar, aynı zamanda suyun filtrelenmesini sağlayarak temiz suyun tedarik edilmesine katkıda bulunur. Özellikle taşkınları azaltma ve yeraltı suyunu besleme gibi önemli fonksiyonları vardır. Yapay olarak oluşturulan baraj ve göletler de su kuşları için önemli bir yaşam alanı oluştururken, balık ve pirinç gibi hayati kaynakların sağlanmasına katkıda bulunur.

Diyarbakır'da sulak alanların korunması için teknik çalışmaların sonuç verdiğini belirten Erdal Seven, 158 adet sulak alanın tespit edilerek kayıt altına alındığını ifade etti. Bunlar arasında Dicle ve Fırat Nehirleri, Batman Çayı'nın kıyıları, çeşitli çaylar ve baraj göllerinin kısımları gibi alanlar bulunmaktadır. Bu alanların korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi için çeşitli denetim ve belgelendirme çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

Erdal Seven, toplumun her kesiminden sulak alanların korunması konusunda duyarlı olmasını ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakılması için çaba gösterilmesini istedi. Dünya Sulak Alanlar Günü vesilesiyle, sulak alanların korunması ve doğal dengeye saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Sulak alanlar, doğal yaşamın bir parçası olarak, insanlar ve diğer canlı türleri için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, doğaya ve çevreye duyarlılık göstererek sulak alanların korunması, gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakma sorumluluğumuzun bir parçasıdır.




ETİKET :   Dünya Sulak Alanlar Günü Erdal Seven

Tümü